Vítězové se dočkali nové desky

KAREL SOUČEK Plzeňský deník 13.8.2002

Plzeň - Plzeňské skupině Strašlivá podívaná letošní rok mimořádně vychází. Na 36. ročníku Porty vybojovala hlavní cenu a počátkem prázdnin se dočkala i svého třetího alba.Nese název Údolí včel a při jeho poslechu je jasné, ze kapela nezískala Interpretační Portu náhodou. Tak vyzrálá a propracovaná muzika si ocenění zasloužila už dávno.

Strašlivá podívaná bývá označována za folkovou skupinu, ale tato škatulka je hodně zjednodušující.V její produkci jsou výrazné vlivy trampské písně, středověké hudby, country, jazzu i blues. Celkovému projevu dominuji vokály, hluboký Merxbauerův hlas se výborně doplňuje s jemným a melodickým zpěvem Ivy Valečkové.

Album nabízí pomalé, lyrické skladby (Sudičky, Poslední trubadúr, Faunovo velmi pozdní odpoledne) i rychlejší, dynamické písničky (Cestou na trh, Zrcadlo, O ptáku Ohniváku a lišce Ryšce). Výrazově se rozpíná od Kryla k Nerezu, kromě kytar je zvuk postaven na flétnách, houslích či hoboji, texty oslavují bohatou lidskou fantazii.

Strašlivá podívaná vznikla na jaře 1988. Za čtrnáct let její existence došlo k mnoha personálním změnám a dodnes prošlo kapelou celkem 22 muzikantů. Mezi největší úspěchy řadí členové kromě vítězství na Portě účast v soutěži o Krtečka na Zahradě 1997 ve Strážnici, kde skupina obsadila čtvrté místo. "Jinak je také úspěchem dlouholetá existence, každý povedený koncert, nove udělaná písnička a v neposlední řadě máme radost i ze všech dosud vytvořených nosičů," uvedl zpěvák a kytarista Petr Merxbauer, který jako jediný působí v kapele po celou dobu jejího trvání.

"Bohové dík za několik chvil poklidných," zpívá skupina v písni Údolí včel. Adresát by se mohl klidně zaměnit za Strašlivou podívanou. Poklidné chvíle bude šestičlenná formace rozdávat například i dnes - 13. srpna od 17 hodin - na prostranství U Branky v centru Plzně.