V KC Zahrada na Folkotoči

vyšlo 10.4.2003 v rubrice reportáže
Džexna

Kolotoče nesnáším od deseti let. Jedno zákoutí v Kamenném Přívoze mi připomíná jistou potupnou chvilku po řetízkáči. Byla to STRAŠLIVÁ PODÍVANÁ…JAUVAJS! V tomto smyslu naštěstí naprosto neškodný Folkotoč v KC Zahrada na pražském Chodově 31. března roztočil Jakub Linhart z Jauvajsu a pozval na scénu hosty z Plzně. Pro změnu nás čekala skutečná Strašlivá podívaná.

Za mnou sedící slečna, která se ještě chvíli před začátkem koncertu dožadovala popcornu a coly, ztichla. K mikrofonům přistoupily strašlivé postavy, dámy strašlivě štíhlé a usměvavé, pánové až na výjimku strašlivě hladce oholeni, a všichni, ale úplně všichni strašlivě dobře naladěni… Sotva jsme se trochu vzpamatovali, začali ještě ke všemu strašlivě dobře zpívat a hrát. Písně nástrojově ozvláštněné hobojem Ivy Novákové a spolehlivě vedené baskytarou Čestmíra Fialy jsou inspirované pověstmi a příběhy ze života lidu prostého i vznešeného, domácího i cizokrajného (např. Lady McBeth Mcenského Újezdu). Většinou pocházejí z autorské dílny Petra Merxbauera. Zvláště jedna nelidová - Ha ty svatej Vavřénečku - na motivy chodských písní, mi ihned přirostla k srdci. Že by kvůli tomu mlejnu v Kolovči? Jauvajs

Jauvajs tentokrát zahrál i k tanci a poslechu. Ne, nepozval na parket přítomné diváky, ti jen přidupávali, ale doprovodil skupinu irských tanců Coiscéim. Dvě dívky a dva mládenci vydupávali svižné taneční kreace a já byla ráda, že sedím. Po takovém tanečku bych hodně dlouho „čekala na plíce“. Ale chystám se trénovat, pro začátek raději jen při pomalé čarokrásné instrumentálce Jabka v zimě ze stejnojmenného CD, které jsem si spolu s CD Údolí včel od SP za čtyři odepřené večeře zakoupila. Zatím jen poslouchám a promýšlím choreografii.

V průvodním slově Petr Merxbauer i Jakub Linhart jemně popichovali své spoluhráče, a ti jim to rádi vraceli. A protože se zhruba šedesátka diváků jejich muzikou velmi dobře bavila, vytleskala si od každé kapely po třech přídavcích. Oba pánové nás pozvali na svá další účinkování. 30. 4. zahraje SP v Toulcově dvoře v Praze Hostivaři na Čarodějnicích a Jauvajs v Houšťce ve Staré Boleslavi na Keltské noci. Na koštěti možná zvládnu obojí…

Folkotoč se v KC Zahrada dotočil, myslím, že ke spokojenosti nejen mé, ale všech zúčastněných. Těšíme se, že se sem zase brzy vrátí.